T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TOROSLAR - Üstay Ortaokulu

Haberler

May

Okulumuz Fen bilimleri öğretmeni Zübeyde DIVRAK koordinatörlüğünde yürütülen "KEEP YOU IN THE LOOP!"  eTwinning projesi kapsamında Dünya Gününde Musalı Mahallesi ormanına  öğrencilerimiz ve proje ortaklarımızla gezi ve gözlem yapıldı. Ormandan toplanan materyaller ile kitap ayraçları hazırlandı.

Nis

Okulumuz matematik öğretmeni Mustafa Atmaca, 5-d sınıfı öğrencileri ile birlikte yaparak ve yaşayarak öğrenme etkinliği gerçekleştirdi.Bu kapsamda öğrenciler uzunluk ölçü birimlerini yanlarında getirdikleri metreleri kullanarak  okul bahçesindeki ölçümlerle pekiştirdiler.

Nis

Okulumuz İngilizce öğretmeni Bilgin TUNÇ YÜKSEL koordinatörlüğünde yürütülen 'Fake News Fact Effects:Yalan Haber Gerçek Etki' eTwinning projemizin, öğrencilerimiz tarafından hazırlanan Türkçe, İngilizce e dergisi linktedir.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda coşkuyla kutlandı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan kutlamada, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okulumuz öğretmeni Fatma ÖZTEMUR yaptı. Öğrencilerin birbirinden renkli ve güzel gösterileri görülmeye değerdi. Öğrencilerimizin izleyenlere sunduğu şiirler, yarışmalar, dans gösterileri, İngilizce şarkılar büyük beğeni ve takdir topladı. Kutlama programı sonunda Okul Müdürü Hasan YILMAZ tüm öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür etti.

Nis

19/04/2022 tarihinde, okulumuz İngilizce Öğretmeni Bilgin TUNÇ YÜKSEL'in yürüttüğü "Fake News, Fact Effect"  adlı eTwinning projesi kapsamında yapılan başvuru ile eSafety Label yani Avrupa eGüvenlik Kalite Etiketi'ni almaya hak kazandık. İnternet altyapısı alanında 16, Okul çevrimiçi güvenlik politikaları alanında 18, Uygulanabilirlik alanında 20 puan alarak toplamda 54,00 puan ile Bronz Etiketi elde ettik. Aldığımız bu kalite etiketi 2023 yılına kadar geçerli olacaktır.

Her geçen gün önemi daha iyi kavranan e-Güvenlik kavramı artık dijital ortamda bireysel güvenlikten öteye giderek, kurumların ve ülkelerin politikalarına dâhil olmuştur.

 

Çevrim içi olarak eSafety Label'ın resmi adresi olan www.esafetylabel.eu üzerinden ulaşılan modül, okullar için Avrupa çapında bir akreditasyon ve destek hizmetidir. eSafety Label, eğitim ve öğrenim deneyiminin bir parçası olarak çevrim içi teknolojiye güvenli erişim için güvenli ve zenginleştirici bir ortam sağlamayı hedeflemektedir.

 

eSafety Label web sitesi, öğretmenler, okul müdürleri ve bilişim yöneticileri için önemli bir politika oluşturma merkezidir. Okulların kendi çevrim içi güvenlik altyapısını, politikalarını ve uygulamalarını ulusal ve uluslararası standartlara göre gözden geçirmek eSafety Label sayesinde mümkün olmaktadır.

 

eSafety Label Topluluğu, 38 ülkeden yaklaşık 4.000 öğretmen ve Eğitim Bakanlıkları, üniversiteler, Güvenli İnternet Merkezleri gibi irtibat noktalarını bir araya getiren geniş bir ağdır. Sürekli gelişen bir kavram olarak e-Güvenlik veya "Çevrim içi güvenlik", kullanıcıların çevrim içi olarak sahip oldukları becerileri, davranışları, eriştikleri içerikleri ve çalıştıkları çevrim içi içeriği kapsamaktadır. Teknoloji kullanımının yönetilmesine yardımcı olmak isteyen ve okulların bu alanda artan ihtiyaçlarını kabul eden önde gelen teknoloji şirketleri, eğitim bakanlıkları ve Avrupa Okul Ağı güçlerini birleştirip çok paydaşlı bir organizasyon kurmuşlardır. ESafety Label inisiyatifi, 2012 yılında bu ortak taahhütten doğmuştur.

 

Proje resmi olarak 2012 yılında güvenli internet gününde başlamıştır. Okulların platformu test ettiği, sürekli artan özellik ve dil sürümlerinin olduğu iki yıllık bir pilot program döneminin ardından okulların geri bildirimleri ve okullara sunulan e-Güvenlik etiketi hizmetleri değerlendirme ve akreditasyon aracı eSafety sisteminin biçimlenmesini sağlamıştır. Bu test döneminin sonucunda, değerlendirme formunu doldurduktan sonra okulların hem çevrim içi güvenlik durumlarını hem de iyileştirilecek önemli alanları anlamaları için kişiselleştirilmiş eylem planlarına ihtiyaç doğmuştur. Bu ihtiyaç ve yönlendirmelerden yola çıkan eSafety etiketi, Avrupa çapında hem ulusal hem de bölgesel düzeyde daha önce var olan girişimlerle uyumlu olacak şekilde şekillenmiştir.

 

Projenin geliştirilmesine başlamadan önce, Avusturya, Flaman Belçika, Estonya, İtalya, Portekiz, İspanya ve Birleşik Krallık dâhil olmak üzere farklı ülkelerde kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Ülkeler, düşük ve yüksek teknolojiye sahip okulların daha iyi temsil edilebilmesini, çevrim içi yasal ve pedagojik çerçevelerin çeşitliliğini garanti etmek için seçilmiştir. Araştırma, kapsamlı masaüstü araştırmaları ve paydaş görüşmelerini içermiştir.

 

Şubat 2012'de, European Schoolnet araştırma aşamasını ve Haziran ile Aralık 2011 arasında gerçekleşen portalın özel tasarım sürecini açıklayan bir rapor yayınlanmıştır. eSafety etiketi, çok paydaşlı bir proje olarak başlatılmıştır. Kaspersky Lab, Liberty Global, Microsoft ve Telefonica gibi birçok önde gelen şirket ve Flaman Belçika, İtalya, Portekiz Avrupa Eğitim Bakanlıkları yardım için okulların artan ihtiyaçlarını kabul ederek Avrupa Okul Ağı ile güçlerini birleştirmeye karar verdiler.

 

Avrupa Okul Ağı ve eSafety Label arasındaki konsorsiyum Avusturya, Estonya ve İspanya'daki Eğitim Bakanlıkları ve eğitim kurumları aracılığıyla eylemsel olarak desteklenmiş ve daha fazla Avrupa ülkesine yayılmıştır. Ülkemizde de okulların e-Güvenlik alanında politikalarını oluşturdukları ve eylemsel olarak çevrim içi ve çevrim dışı uygulamalarını gerçekleştirdikleri "e-Güvenlik etiketi hizmetleri değerlendirme ve akreditasyon aracı" eSafety Label portalı gün geçtikçe daha fazla okulun sisteme dâhil olması ile büyük bir hızla gelişiyor.

 

eSafety Label platformu eğitim alanında birçok paydaşı ile eğitim alanında işbirliği, güç birliği içindedir. Bu paydaşlardan "European SchoolNet" eTwinning öğretmenlerinin yakından tanıdığı stratejik ortaktır. European SchoolNet (Avrupa okul ağı) kapsamında yürütülmekte olan eTwinning, Scientix, Europeana, Safer Internet Day gibi Avrupa'daki öğretmenleri de içine alan geniş kapsamlı çalışmalarda e-Güvenlik kavramı oldukça önemsenmektedir.

 

Kaynakça:

 

http://etwinningonline.eba.gov.tr (eSafety Label Hakkında Her Şey/Burhan SEL – Modül 1: eSafety Label Nedir?)

https://www.esafetylabel.eu/

Mrt

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 107. yılı programı yapıldı.  Ayten USLU SOYSALTÜRK, Necdet KIZIL, Eylem UÇAR, Emre BAŞARI, Hasibe AŞKAROĞLU öğretmenlerimizin hazırladığı program yoğun ilgiyle izlendi ve izleyenlerin beğenisini kazandı. Emeği geçen bütün öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Mrt

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Türkiye'deki tüm resmi ve özel okullarda eş zamanlı "Deprem Tahliye Tatbikatı" yapıldı. Tatbikat 4 Mart Cuma Günü okulumuzda da saat 11:30'da sirenlerin  çalmasıyla başarıyla gerçekleştirildi.

Şbt

Üstay Ortaokulu 2021-2022 eğitim öğretim yılı 2. Dönem öğretmenler kurulu toplantısı okulun ilk günü olan 7 Şubat Pazartesi günü öğretmen ve idarecilerimizin katılımıyla Okul Müdürümüz Hasan Yılmaz'ın başkanlığında yapılmıştır.

Ock

Mersin Valisi Sn. Ali İhsan SU, Toroslar Kaymakamı Sn. İbrahim ÇENET, İl Milli Eğitim Müdürü Sn. Adem KOCA , İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn. Nazmi KENDİGELEN ve Şb. Müdürleri Sn.Mikail EREN, Sn. Harun Reşit ÇİMEN, Sn. Faruk MERSİN, Sn. Murat KALA, Okul Müdürü Sn. Hasan YILMAZ ve ingilizce öğretmeni Sn. Semra EMİCİ, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen program çerçevesinde eğitimini evinde sürdüren evde eğitim öğrencimiz İsa KAYA'yı evinde ziyaret ederek, karnesini ve karne hediyesini verdi.

5. sınıf öğrencimiz olan İsa KAYA'nın, Çağdaşkent Mahallesindeki evinde gerçekleşen ziyarette İsa ve ailesiyle bir süre sohbet eden vali Ali İhsan SU ve Adem KOCA öğrencinin sağlık durumu ve tedavisi hakkında ailesinden bilgi aldı.

Öğrencimiz İsa'nın evine gelerek eğitimini sürdürmesini sağlayan öğretmenlerimizden Semra EMİCİ ve okul müdürümüz Hasan YILMAZ'dan öğrencinin eğitim durumu hakkında bilgi alan vali Ali İhsan SU, öğrencimize gösterdiği ilgi ve fedakarlıktan dolayı tüm öğretmenlerine teşekkür etti.

Ock

Ülkemizde TURÇEV'in yürütmekte olduğu "Okullarda Orman" programı okulumuzda Zübeyde Dıvrak, Hatice Yılmaz, Fatma  Öztemur, Hülya Yaşat öğretmenlerimiz koordinatörlüğünde ekim ayında yürütülmeye başlandı. Bu kapsamda bu yılın çalışma konuları; orman yangınları, biyoçeşitlilik konularını içeren bir yıllık plan oluşturuldu. 20 öğrenciden oluşan okul öğrenci timi kuruldu. Öğrenciler Ekim ayında okullarda orman panosunu hazırladılar.

Ara

Bu projede sosyal medyadaki yazıların öğrencilere doğru okunması, kişiye medyanın gerçek olmayabileceğini anlatması, medyanın yönetme fonksiyonun da olduğunu farkına varması, gibi hedefler içermektedir. Bu proje ile öğrencilerin medyayı doğru okuyan, çözümleyen, kitle iletişim araçlarından gelen iletilere eleştirel bakan bireyler olması amaçlanmaktadır.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda yapılan etkinliklerle kutlandı.Kutlamaya öğrenci ve öğretmenlerimiz katıldı.